Home Вести Дијаспора Поради суша во Австралија, Сиднеј воведе огромни парични казни

Поради суша во Австралија, Сиднеј воведе огромни парични казни

Сиднеј денес објави дека ги воведува првите големи ограничувања на водата во изминатите десет години за справување со сушата што ја погоди Австралија.

Владата на државата Нов Јужен Велс посочи дека областа Сиднеј е подложена на најтешки недостатоци на вода во последните 40 години и дека ограничувањата ќе траат до следната недела.

Државниот министер за вода, Мелинда Пави, рече дека тоа е “рекордна суша”. Сиднејците се загрозени со казна од 220 американски долари (136 евра), ако се наводнуваат градини, а компаниите казнуваат со 550 австралиски долари.

Австралија е пред најжешката година од декември до февруари. Управувањето со водните ресурси е една од темите што се покренаа неколку пати за време на изборната кампања на 18-ти мај.

Ова беше особено случај на почетокот на годината кога повеќе од еден милион риби починаа во басенот Мари-Дарлинг, голем речен систем во југоисточниот дел на земјата. Властите изјавија дека оваа риба застарела, а тоа се должи на благото ниво на водата предизвикано од суша и прекумерната употреба на вода од овие реки.