Home Вести Дијаспора Македонец професор во Америка ја украси училницата со сонцето од Кутлеш

Македонец професор во Америка ја украси училницата со сонцето од Кутлеш

Според договорот од Преспа, кој подразбира добрососедство и решавање на многудеценискиот спор, беше предвидено и тргање на некои симболи кои беа истакнати на територијата на нашата држава.

Едно од спорните иконографски елементи, беше и соцето од Кутлеш, кое на почетокот на независноста на нашата држава стоеше и како симбол на нашето знаме.

И додека кај нас се врши отстранување на овој симбол од јавните места, законот не важи во останатиот дел од светот. Па така, еден наш Македонец, учител во Мичиген, покрај Американското, го закачи и старото Македонско знаме со сонцето од Кутлеш во неговиот кабинет.

Обединетата Македонска дијаспора, на својата страна на социјалните мрежи, информираше за овој настан:

Погледнете како овогодишниот учесник на програмата Родум од Македонија Ники Крингс ја украси својата училница за 5-то…

Публикувахте от United Macedonian Diaspora в Петък, 30 август 2019 г.