Home Вести Македонија Најчевска: Со мерката на Заев ќе се затворат повеќе факултети на двата...

Најчевска: Со мерката на Заев ќе се затворат повеќе факултети на двата универзитети

Премиерот Зоран Заев вчера најави новс мерка, односно измена во законот за старосната граница за одење во пензија. Досега, вработените имаа можност да бирсат дали ќе се пензионираат на 64 години, или ќе продолжат до 67.

Отсега, нема да има можност да се продолжи до 67. Со тоа, владата смета дека ќе се отворат нови работни места за младите.

Loading...

Прва со реакција се јави професорката Мирјана Најчевска, која вели дека доколкус е донесе ваков закон, повеќе факултети ќе се затворат, бидејќи нема подготвен млад кадар. Еве ја нејзината реакција:

,,Супер само што со една ваква мерка ќе мора набргу да се затворат повеќе факултети на двата најстари универзитети во државата.

Со години не беше дозволено кадарот кој оди во пензија да биде заменет со млади кадри и во моментов фактички нема подготвено кадри кои би можеле да продолжат да работат на високообразовните институции.”

Loading...