Home Живот Виничанката Исмаилова: Работев 20 дена за дневница од 100 денари

Виничанката Исмаилова: Работев 20 дена за дневница од 100 денари

Понижувачко вреднување на трудот во виничка фабрика. Работничка работела 20 дена за дневница од само 100 денари:

„2.000 денара за 20 дена работа.Не можеме да одеме на доктор немам осигурување немам ништо“ изјави Туркујана Исмаилова

Ова е само уште едно од низата прекршувања на работничките права, за кои само лани , во општините од Источниот регион се поднесени блису 1.500 пријави. Од нив нешто над 1.200 се до хелсиншки комитет за човекови права, а 260 до трудовиот инспекторат.

Ова е една од причините поради кои континуирано се намалува интересот за упис во стручните училишта:

„Немаше никаков интерес и опаѓа секоја година за текстилствот. Иако паралелката во средното училиште Ванчо Прке е една од најопремени кога се работи за текстилството уште од 2005“

Од друга страна, на бројни проблеми се погласно укажува и бизнис секторот. Особено тешко на нив им паѓаат високите каматни стапки:

Целата сторија проследете ја на Телевизија Стар.