Home Живот Германија бара работници за оваа работа – само пензионери и студенти ја...

Германија бара работници за оваа работа – само пензионери и студенти ја прифаќаат

Носачи на ковчег на погреб е работа во Германија која „изумира“, па само студенти и пензионери се нафаќаат да ја работат.

Недоволниот број вработени на овие места уште не довел до тоа да се одложи погреб, рече Кристијан Јегер, директор на здружението на компании за погребални услуги и сопственик на таква компанија.

До неодамна било обичај ковчегот на погреб да го носат пријатели или роднини, но тоа подразбирало семејството на покојникот да живее близу.

„Како што се менуваа социјалните околности, стана нормано на нивните места да дојдат пензионери или студенти кои сакаат дополнителна заработка“, рече Јегер.

Тука се и дополнителните проблеми со носачите на ковчегот, особено постарите.

„Луѓето денес се многу потешки и заедно со цвеќето ит елото, шест носачи мора да носат товар и од 200 килограми, вели друг сопственик на погребално.

Во Германија погребалните претпријатија не вработуваат свои носачи зошто тоа финасиски не им е исплатливо.