Home Вести Македонија Трамвајот на гуми ќе стане реалност во Скопје?

Трамвајот на гуми ќе стане реалност во Скопје?

Владата на денешната седница ја разгледа и усвои информација за воведување на БРТ (Bus Rapid Transit) на територијата на Град Скопје.

Тоа претпоставува воспоставување на коридори резервирани исклучиво за капацитетни автобуси на електричен, или хибриден погон (плин и електромотори).

Loading...

Овој систем коридори на популарно нареченото автобуско метро ќе овозможи траса која е физички издвоена од останатите учесници во сообраќајот со што се обезбедува многу побрз и побезбеден транспорт, што ќе го направи јавниот превоз атрактивен и алтернатива на користењето на приватните возила за да се намали аерозагадувањето.

Во врска со оваа точка, Владата го задолжи Министерството за финансии да ја започне постапката со писмо за намери до Европската банка за обнова и развој за поддршка за изработка на физибилити студија, како и за можните опции за финансирање на комплетниот проект.

Loading...