Home Живот Дарија Кисиќ објаснува како да се сведе ризикот од зараза на 1...

Дарија Кисиќ објаснува како да се сведе ризикот од зараза на 1 процент

Српската премиерка Ана Брнабиќ, вчера изјави дека денес ќе се одлучува за повторно воведување мерки како заштита од зголемениот број позитивни во Србија.

Според истите информации, ќе се бара бројот на лица во затворен простор да биде ограничен на 100, а не помалку од 500, како што беше досега, додека сите матурски вечери и слични прослави што досега се одржуваа ќе бидат одложени.

Доколку се согласат сите членови на тоа тело на Владата на Србија, се очекува работата на угостителските објекти, ноќните клубови и можеби и другите објекти каде се собираат голем број на млади луѓе да бидат ограничени, со цел да се спречи ширењето на вирусот меѓу нив.

– Во моментов, повеќето заразени лица се на возраст меѓу 20 и 40 години. Затоа, ќе се препорача образовните институции да не инсистираат на физичко пристигнување во тие простории, но дека сè што е потребно мора да се заврши на Интернет или со строго спроведување на препорачаните епидемиолошки мерки – наведува извор на порталот и потсетува дека на последната сесија е решено дека е задолжително носење заштитни маски во градскиот и меѓуградскиот превоз, оддалеченост и се препорачува да се носат маски во сите јавни институции.

Причината за сето ова, како што посочува изворот, се 254 новозаразени лица во последните 24 часа.

Српскиот епидемиолог Дарија Кисиќ Тепавчевиќ објасни колку носењето маски е важно за спречување на вирусо.

-Додека две лица разговараат, доколку носат маски, веројатноста за пренесување на инфекции е еден отсто, а ако не носат и до 70 отсто – рекла докторката.

Доколку едно лице носи маска, а друго не – веројатноста за заразување е пет отсто, но доколку двете носат заштитни маски, веројатноста е помала од 1 отсто.

-Тоа е апсолутно нешто што се покажа сите овие месеци како ефикасно. Имаме доволно непознати за овој вирус, но што што со сигурност се знае е дека носењето маски не не спасува од инфекција – објаснила Кисиќ Тепавчевиќ.

-Тоа не мора да бидат хируршки маски, туку може и памучни, било која механичка заштита. Апелираме да се применуваат и други мерки на превенција, а тоа е физичка дистанца од најмалку 1 метар, како и редовно миење раце – додала Кисиќ Тепавчевиќ за Танјуг после состанокот на Кризниот штаб.