Home Вести Македонија Ве поздравувам од Будимпешта – силна поддршка за ВМРО-ДПМНЕ од Виктор Орбан

Ве поздравувам од Будимпешта – силна поддршка за ВМРО-ДПМНЕ од Виктор Орбан

Сестринските партии ширум Европа, најчесто си даваат поддршка пред и во текот на изборни кампањи. Денес, поддршка за ВМРО-ДПМНЕ, стигна од Унгарија.

Познато е дека унгарскиот Премиер е силен поддржувач на политиките на ВМРО-ДПМНЕ и нејзиниот поранешен лидер Никола Груевски, кој своето засолниште по бегството од Македонија, го најде токму во оваа држава.

-Ве поздравувам од Будимпешта. Познато ни е дека Вие сега сте исправени пред донесување на важна одлука се подготвувате за важни избори. И ние ги следиме овие работи бидејќи не ни е се исто со каков ќе биде резултатот на овие избори.

Ние со Вас судбински сме поврзани. И покрај тоа што ние сме веќе внатре во ЕУ, а вие се уште надвор од неа историите на унгарскиот и македонскиот народ во минатото често пати беа поврзани.

Можеме многу да помагаме едни на други. Ние на Вас но и Вие на нас. Од таа причина не е се исто на претстојните избори во Македонија каков резултат ќе постигнат нашите пријатели.

Не сакам да порекнам дека изборот е на македонскиот народ Вие ќе избирате вие можете за себе да одберете влада која ќе ви дава повеќе од досегашната влада на власт.

Сепак ние тука во Унгарија навиваме за нашиот пријател Мицкоски и би сакале како победник да го видиме ВМРО-ДПМНЕ бидејќи во борбата против миграција заедно со нив изградивме таква соработка базирана на национална гордост, а со цел на одбрана на нашите семејства и слободата, која ни влева доверба по прашањето на иднината.

Веруваме дека ќе имаат добар настап и се надеваме дека вие ќе ги поддржите и Македонија ќе добие влада со која во годините што ни претстојат ние Унгарците добро ќе соработуваме и заедно ќе градиме поубава иднина и на која влада ќе можеме ќе можам и јас лично да пружиме помош со цел што побргу да станете земја членка на Европската Унија.