Home Вести Свет Меркел лично ќе се заложи да почнат преговорите на Македонија со ЕУ...

Меркел лично ќе се заложи да почнат преговорите на Македонија со ЕУ – кажа и кога

Во силен, проевропски говор во Европскиот парламент, германската Канцеларка Ангела Меркел, предупреди дека „враќањето на национализмот не значи да се има поголема контрола, туку помалку“.

Затоа, ЕУ мора да дејствува заедно, „ние мора да обезбедиме регионите најпогодени од пандемијата на коровирус да добиваат поголема помош без да бидат преоптоварени“.

Таа додаде дека „не смееме да бидеме наивни“, дека многумина тешко можат да поминат поради неуспехот на ЕУ.

„Пандемијата на коронавирус и решавањето на нејзините последици ќе го одбележи германското претседателство“, рече Меркел, истакнувајќи ги приоритетите на ротирачкото претседателство во втората половина на оваа година.

„Главниот приоритет на претседателството е Европската унија да излезе обединета и силна од кризата со корона, не само на краток рок, туку сакаме Европа што всадува надеж. “, рече таа.

Таа истакна пет приоритети на кои Германија ќе инсистира за време на своето претседателство: основни права, кохезија, заштита на климата, дигитализација и улогата на Европа во светот.

Пристигнувањето во Брисел и посетата на Европскиот парламент е прва посета на канцеларката Меркел надвор од Германија од почетокот на кризата со корона.

Подоцна попладнето, тој ќе присуствува на мини-самитот со претседателот на Европскиот совет Чарлс Мишел, претседателот на Комисијата Урсула фон дер Лејен и претседателот на Европскиот парламент Дејвид Сасоли, фокусирајќи се на планот за закрепнување и повеќегодишниот буџет на ЕУ.

Следната недела, на 17-ти и 18-ти јули, лидерите на државите членки ќе се соберат на првиот самит со физички контакт, за да се обидат да постигнат договор за овие прашања.

„Сите ние треба да бидеме подготвени да направиме компромис , а така и вие во Европскиот парламент“, рече канцеларката. Договорот за планот за наплата и МФП бара согласност од сите земји-членки и согласност од Европскиот парламент.

Говорејќи за основните права, Меркел истакна дека пандемијата на коронавирус не смее да биде изговор за ограничување на слободите.

„Пандемијата никогаш не смее да се користи како изговор за кршење на демократските принципи, човековите права, граѓанските слободи“, рече Меркел, додавајќи дека таа пораснала во општество во кое биле ограничени основните права.

Таа ја истакна важноста на кохезијата и меѓусебната солидарност. „Европа ќе излезе посилно од кризата ако ја зајакнеме кохезијата, европската солидарност не е само хуман пристап, туку е корисна за сите“, рече таа.

Меркел истакна дека ЕУ ќе се обиде да постигне договор за идните односи со Велика Британија до крајот на годинава, но дека ЕУ треба да биде подготвена за Брегзит без договор.

Германската канцеларка рече дека ќе работи на одржување конференции за пристапување до крајот на годинава, односно за отворање на пристапните преговори со Македонија и Албанија.

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лејен им се заблагодари на канцеларката Меркел и на Германија за обновувањето на духот на единството во ЕУ, чувството на целост, што значи дека „она што е добро за Европа е добро за неговите делови“.

Таа ја истакна потребата за солидарност, која ја носи таа одговорност, и затоа Комисијата предложи во својот план за закрепнување за „следната генерација ЕУ“, помошта да биде поврзана со реформите што треба да ги спроведат земјите-членки.

„Секоја членка треба да ја заврши својата домашна задача, сите треба да се промениме на подобро“, рече фонд дер Лејен.