Home Вести Анестезиологот Раде: Некој да ми кажуваше, немаше да поверувам дека ќе дојдеме...

Анестезиологот Раде: Некој да ми кажуваше, немаше да поверувам дека ќе дојдеме во ваква ситуација

Од вкупно 7.780 нови случаи на корона вирус, колку што е потврдено во Србија во последните 24 часа, повеќето се регистрирани во Белград, односно 2.033. Притоа по-чинале 57 пациенти, а напреавни биле 22.404 тестови.

Според последите информации од Министерстовото за здравство и Институтот Батут, на респираторна машина има приклучени 245 пациенти во болниците ширум Србија. На второ место е Нови Сад со 586 новоинфицирани, следен од Крагуевац со 396 и Панчево со 235.

Анестезиологот и претседател на Сојузот на лекари и фармацевти на Србија, Раде Паниќ предупредува на тешката состојба во соседната земја.

Раде Паниќ, анестезиологот и претседател на Сојузот на лекари и фармацевти на Србија беше гостин на телевизијата Н1, во чија програма тој изјави „дека здравствениот систем на Србија е официјално расипан“, потсетувајќи на изјавата на министерот за здравство Златибор Лончар дека 2340 здравствени работници во моментов се заразени со корона вирус.

Тој вели дека моменталната состојба е „многу, многу лоша“, и има итна потреба да се реагира затоа што „не дека нема да има место во болниците во Србија, туку веќе нема место во ковид болниците“.

„Мерки што се значително поостри отколку што се сега, треба да се преземат што е можно побрзо“, предупредува тој.

-Слушате дека сум многу возбуден. Вчера бев во ситуација како што се случуваше во Италија. Во мојот професионален живот, не очекував да дојдам во таква ситуација, немав место каде да ги сместам луѓе што ги сметаме за млади во медицината, ниту имав каде да ги пренасочам и пратам – вели Паниќ, кој во моментов работи во „црвената зона“, додавајќи дека ситуацијата е полошо отколку во јули.

 

-Клиничките слики на пациентите стануваат потешки. Има повеќе млади луѓе и огромен број на пациенти и ние не сме многу успешни во интензивната нега, постои голема стапка на леталитет, кога пациентот ќе дојде во најтешка состојба – вели Паниќ.

-Немоќта што ја почувствував ја чувствуваат сите здравствени работници низ цела Србија, а министерот Лончар е одговорен за тоа. Итно е. Не знам зошто Кризниот штаб не седи во ваква вонредна состојба 24 часа на ден.

 

Тоа е обврска на Кризниот штаб, ги повикувам да се разбудат. Ако не знаат што се случува низ Србија, нека побараат службени автомобили, нека се провозат и ќе видат што се случува – вели Паниќ.

Тој посочува дека „итно е потребно да се преземат мерки што се значително поостри отколку што се сега“

-Не зборувам за затварање, но ако ситуацијата е таква да нема пари, да не бидат ангажирани сите расположиви (здравствени) вработени од бирото, тогаш треба јасно да им се каже на граѓаните на Србија и да се замолат да издржат три недели затворени за да можат да кажат на пролет да продолжи да функционира – вели тој.

Наведувајќи дека здравствениот систем повеќе не може да го издржи моменталниот прилив на пациенти, тој прашува зошто се изградија нови болници, а постојните капацитети не се прилагодени.

 

И недостатокот на медицински персонал, потсетувајќи дека Унијата на лекари и фармацевти предложи да се ангажираат сите расположиви сили на почетокот на епидемијата, за да може со време да се научат и да ги вклучат во системот “.

Тој додава дека последиците од погребот на патријархот Иринеј допрва ќе се видат и посочува дека црквата треба да ги штити своите луѓе, а не да ги загрозува, наведува Н1.