Home Естрада Маја Николиќ: Се живее ли со сто евра, толку ни даде државата...

Маја Николиќ: Се живее ли со сто евра, толку ни даде државата – за леб нема да имаме

Се почесто може да сретнеме како српските, но и македонските пејачи јавно се жалат за тешката ситуација. Откако Мирослав Илиќ рече дека му требаат 3.000 евра за да преживее еден месец, се јавија неговите колеги со коментари.

Принскрин Јутуб

Турбофолкерот Радиша Трајковиќ Џани и неговата сопруга Слаѓа не кријат дека живеат на висока нога, а за тоа се потребни одредени трошоци, кои според нив, се огромни.

Принскрин Јутуб

Кога и кажале дека 3.000 евра месечно му се доволни на Илиќ, според српските медиуми, таа почнала да се смее.

Принскрин Инстаграм

“Што ќе му се на Мирослав повеќе кога едната нога му е во гроб от … Какви 3.000 евра, освен ако не се грее на дрва во Смедеревац. Толку ми требаат само за сметките. Најмногу трошиме на сметки, затоа што сега нема да одиме никаде, 10.000 евра минимум”, рече таа и додаде:” Четири стана, за сите сметки, инфостан, електрична енергија … Потоа плати, компанија, придонеси … Нашите трошоци се огромни “.

Принскрин Инстаграм

Трошоците на пејачката Гоца Божиновска се нешто пониски.

“Ми требаат 5000, нема пари што нема да се потрошат. И за децата и за пријателите, ако се согласите навистина потребно е многу, но јас не сметам.

Принскрин Инстаграм

Купувам што ми треба и не водам евиденција. Не забележувам и не знам колку сум потрошила или колку имам, децата работат, затоа ги тргнав од агендата, сите се независни, а Мирко и Зорана и Јелена … Не би ми пречело некој да ми даде 3000 евра. Мирослав сигурно мислел на сите трошоци.

Принскрин Инстаграм

Има и трошоци околу куќата и ако нешто попушти, нешто се скрши, покривот, на луѓето што имаат куќа им е потешко отколку во стан”, рече таа за Телеграф.

Принскрин Јутјуб

Пејачката Маја Николиќ, како и сите нејзини колеги, се бори во овој период кога работата и е сведена на нула. Мајка на два сина, Лазар и Новак, вели дека се грижи за своите момчиња и дека трошоците што ги има за време на пандемијата на коронавирусите се огромни.

Принскрин Јутјуб

Имам два сина, не би коментирала со колку пари живеам. Нека размисли секој колку чини да му помогам на мојот 22-годишен син, кој работи и завршува факултет, и на мојот 14-годишен син, кој живее со мене.

Принскрин Јутјуб

Секое просечно српско семејство знае колку чини животот. Стан, парно, телефони и други сметки се околу 300 евра. Нема да наѓаѓам со бројки, но едвај сум жива – рече пејачката.

Принскрин Јутјуб

Маја е прилично лута што не добила помош од државата Србија.

Принскрин Јутјуб

-Не добив 90.000 … ќе издржам, но жал ми е затоа што мојот бенд, моите музичари кои работат за 50 евра и ги хранат своите семејства со тоа, немаат од што да живеат.

Принскрин Јутјуб

Нашата професија е затворена, 99 проценти е добри затоа што шундот и кич ќе исчезнат, а што ќе правиме ние уметниците што знаат да пеат.Кога ќе помине коронатаа, нема да имам леб. Веќе година и пол немам приход, живеам од заштеда, изјави револтираната Маја и додаде:

Принскрин Јутјуб

-Мојот син и јас добивме по сто евра од државата и тоа е сè – заклучи Маја за Телеграф.рс.

Принскрин Јутјуб