Home Живот Сите им се поклонуваат на младите пекари Алекса и Саша – она...

Сите им се поклонуваат на младите пекари Алекса и Саша – она што го прават остава без зборови

Кога велиме бабината погача сите некако она што не асоцира прво е нашето детство и многуте вештини за печење тесто на нашите баби од кои бевме воодушевени и најдени, но и најубавите денови што ги поминувавме како деца на село.

Принтскрин Јутјуб

Меѓутоа, во Чачак, во строгиот центар на градот, има истоимена пекара, чии сопственици Алекса Максимовиќ и Саша Дениќ не сакаат никој да биде гладен во тој град.

Принтскрин Јутјуб

Тие на самиот влез напишаа дека им даваат бесплатни оброци на сите лица кои се социјално загрозени, но и на бремени жени. Алекса за Нова.рс вели дека тоа било план уште пред да ја отворат пекара.

Принтскрин Јутјуб

„Свесни сме за ситуацијата во која живеат многу наши сограѓани. „Времињата се многу тешки, некои останаа без работа, приходите на пензионерите се претежно мали и дојдовме до заедничка идеја да помогнеме“, рече тој за Нова.рс.

Принтскрин Јутјуб

На прашањето кои се граѓаните кои најчесто бараат помош, дали се припадници на ромска националност, тој негира. Овие се сосема различни луѓе, ја продолжува приказната. Тој претпоставува дека од оние кои доаѓаат некои се сами и дека нема кој да се грижи за нив.

Принтскрин Јутјуб

„Знаете, оние кои имаат мал приход, плаќаат данок, плаќаат кирија, сметки и на крај ништо не останува за нив. Од друга страна, нашата цел не е само личен интерес и само да ни биде добро на нас.

Принтскрин Јутјуб

Ние сакаме луѓето од Чачак, кои имаат егзистенцијални проблеми, да дојдат и да земат некои наши производи, бидејќи самата помисла дека некој е гладен ме растажува, а потоа и загрижува. Па, живееме во 21 век “, вели Алекса.

Принтскрин Јутјуб

Според него, засега бремените жени помалку се обраќаат за помош. Тој не знае зошто е тоа така, можеби тие се движат помалку поради ситуацијата со вирусот.

Принтскрин Јутјуб

Но, тоа не е крајот на приказната. Овој хуман млад човек додава дека ако слушне преку негов пријател или познаник дека на некој му треба храна, тој оди на неговата адреса лично и му носи намирници од неговата пекара за да го нахрани.

Принтскрин Јутјуб

„Исто така контактираме со одговорните во народната кујна. Ние исто така ги снабдуваме со низа наши производи за нивните корисници. Со ова ги поканувам сите граѓани на Чачак, кои имаат финансиски проблеми, да не контактираат. Нема потреба да се срамат од нас. Секој во животот има подеми и падови “, заклучува Алекса во изјава за Нова.рс.

Принтскрин Јутјуб

Овој гест воодушеви многу жители на градот во близина на Морава. Миjка Јанковиќ вели дека, во овие тешки времиња, ваквите постапки оставаат без текст.

Принтскрин Јутјуб

„Имам чувство дека многу луѓе се сменија. Емпатијата исчезна, желбата за солидарност… Но, она што го прават овие двајца млади заслужува, благо речено, восхит.

Принтскрин Јутјуб

Им купувам производи, тие се одлични. Меѓутоа, кога видов што пишува на пекарницата, решив таму постојано да пазарам. Заслужуваат да имаат ланец такви продавници “, смета оваа жена од Чачак.

Принтскрин Јутјуб

Истиот став го има и Зоран Боровиќ. Тој вели дека нема соодветни пофални зборови кога станува збор за сопствениците на пекарата „Бабината погача“. Патем, според достапните податоци во Србија, околу половина милион жители немаат пари за основни потреби.

Принтскрин Јутјуб