Home Живот Возач откако му бил одземен сендвичот: Земете го месото, но вe молам...

Возач откако му бил одземен сендвичот: Земете го месото, но вe молам оставете ми го лебот

Со напуштање на внатрешниот пазар и царинската унија, британските компании за прв пат ги чувствуваат конкретните последици од „Брегзит“.

Принтскрин Јутјуб

Околу една и пол недела откако Велика Британија ги напушти царинската унија и внатрешниот пазар на ЕУ, има гласни повици за обновување на преговорите со Брисел за трговскиот пакт. Особено, прописите за царина и безбедност на храна, како и ДДВ-то, предизвикуваат потешкотии во прекуграничната трговија.

Принтскрин Јутјуб

Во некои случаи, компаниите едноставно престанаа да тргуваат помеѓу Велика Британија и ЕУ поради регулаторната несигурност или дополнителна работа – вклучувајќи ги извозниците на риби, даватели на услуги за испорака и модните ланци. Северна Ирска е особено погодена. Имаше поплаки за празни полици во супермаркетите.

Принтскрин Јутјуб

Северна Ирска е дел од Велика Британија, но според договорот за излез, таа се третира во согласност со правилата на царинската унија на ЕУ и внатрешниот пазар.

Британските бизнис здруженија сега се надеваат на понатамошни преговори меѓу Брисел и Лондон со цел да се решат тешкотиите.

Принтскрин Јутјуб

„Каде што има проблеми, ќе мора да се водат понатамошни разговори“, изјави шефот на британската асоцијација за трговија со храна за „Обсервер“.

Извршниот директор на здружението на индустријата „Make UK“, за весникот изјави дека дури и експерти за царина со 30 годишно искуство биле „запрепастени“ од значењето на новите регулативи. Во најлош случај, видете дека преговорите чекаат со години.

Принтскрин Јутјуб

Лондон и Брисел се договорија за слободна трговија на Божик, кој стапи на сила во Новата година. Премиерот Борис Џонсон зборуваше за „фантастичен“ договор што не вклучува никакви трговски бариери. Сепак, само стоките произведени или преработени во Велика Британија се ослободени од царински давачки.

Принтскрин Јутјуб

Многу производи како облека од британски модни ланци што се шијат во Азија не се вклучени. Дури ниту храна произведена во ЕУ и спакувана во Велика Британија. Покрај тоа, за сите стоки сега се потребни царински декларации, а во некои случаи и сертификати за безбедност на производите.

Холандските цариници се снимени како конфискуваат сендвичи и друга храна од патници на брод кој пристигнал од Британија, наведувајќи ги како причина новите правила по Брегзит.

Принтскрин Јутјуб

На снимките направени минатата недела можат да се видат цариници како стопираат возачи на автомобили и камиони.

„Добредојдовте во Брегзит господине… жал ми е“, вели еден цариник додека му го одзема сендвичот на еден возач на камион, кој е Полјак.

Принтскрин Јутјуб

Возачот потоа го прашува холандскиот цариник дали може „да му го земе само месото и да му го остави лебот?“ Но цариникот одговара: „Не, се ќе биде конфискувано“, пренесува Дојче веле на македонски јазик.

На снимката се гледа како на друг возач му одземаат рибни производи.

Принтскрин Јутјуб

Согласно новите правила, по излегувањето на Велика Британија од ЕУ на 1 јануари годинава, забрането е внесување на месни или млечни производи, дури и за лична употреба, во ЕУ. Правилото има за цел да спречи влез на прехранбени производи кои можат да пренесуваат болести.

Празни рафтови во продавница на „Маркс и Спенсер“ во Франција поради Брегзит.

Принтскрин Јутјуб

Новите правила тешко го погодија и британскиот трговски ланец „Маркс и Спенсер“ кому не му е дозволено да ги продава своите популарни сендвичи и готови јадења во Франција откако Британија ја напушти ЕУ.