Home Вести Дијаспора Дејан и Борко сведочат како изгубиле се – хумани луѓе од САД...

Дејан и Борко сведочат како изгубиле се – хумани луѓе од САД и Швајцарија решиле да помогнат

Кога Јужна Морава се прелеа пред околу десетина дена во близина на селото Златокопа, во близина на Врање, неколку куќи беа поплавени, а семејствата беа привремено преселени.

Принтскрин Јутјуб

Помошта за загрозените лица почна да доаѓа од поединци и здруженија, а од градската администрација велат дека најзагрозените домаќинства, чии куќи сè уште се под вода, ќе добијат 100.000 динари од буџетот.

Принтскрин Јутјуб

Фамилијата Антанасијевиќ се привремено со пријатели. Водата навлезе во нивната куќа во текот на ноќта и тие мораа да се евакуираат. Во дворот имаше и животни.

Принтскрин Јутјуб

“Имав 30 кокошки, 6 мисирки, сè беше потопено кога отидовме следниот ден со пожарникарите со лимен чамец, да спасиме нешто, но не можевме ништо.

Принтскрин Јутјуб

Куќата како домаќинство, сè што имам стекнато во последните три, четири години, сè беше во вода до таванот “, вели Дејан Антанасијевиќ од Златокоп.

Принтскрин Јутјуб

Уште неколку куќи и дворови во Златокоп беа поплавени. Водата постепено се повлекува, а бедемите во близина на Јужна Морава се санираат.

Принтскрин Јутјуб

“Сè што имав, сè ми пропадна. Имав овци, мисирки, кози, кокошки и имав пчели”, додава Борко Цветковиќ.

Принтскрин Јутјуб

„Се снаоѓаме како што знаеме како“, вели Слаѓан Александров и додава се сместивме кај еден пријател кој излезе во пресрет, јадеме и спиеме кај него”.

Принтскрин Јутјуб

Додека чекаа комисија за проценка на штетите, соседите и сограѓаните ги здружија силите за да им помогнат на поплавените. Тие се вклучија преку социјалните мрежи и за кратко време донесоа повеќе пакувања во селото, претежно облека и храна.

Принтскрин Јутјуб

“Има полица, кревет, нешто што на луѓето им е потребно за да спијат на суво по поплавата. Сè уште не сме отвориле некои кутии, а како што доаѓаат луѓето чии домови беа поплавени, тие земаат што им треба”, објаснува Ивица Миленковиќ, таксист од Врање.

Принтскрин Јутјуб

“Луѓето се јавуваат и испраќаа пари од сите страни, луѓето од Америка, Швајцарија, од Кина испраќаа пари. Овде во кутии има најмногу чевли за деца, но луѓето даваа што имаа, пред се храна, овошје и зеленчук “, вели Милош Ристиќ од Врање.

Принтскрин Јутјуб

Во текот на зимата ќе биде тешко да се вратат во домаќинствата кои беа поплавени, велат локалното население, но се покажа дека во кризни ситуации може да сметаат на пријатели од соседството, пренесува РТС.

Принтскрин Јутјуб