Home Живот Д-р Радмило ја враќа надежта: Постојат реални шанси во мај и јуни...

Д-р Радмило ја враќа надежта: Постојат реални шанси во мај и јуни да се вратиме во нормала

Во соседна Србија веќе започна имунизација на населението. Во последните 24 часа во Србија биле тестирани 10.240 лица за вирусот, од кои 1.648 биле позитивни, додека почи нале 20 лица.

Принтскрин Јутјуб

Заменик генералниот директор на Клиничкиот центар Ниш, проф.д-р Радмило Јанковиќ, вели дека вакцинацијата дава надеж дека ќе застанеме на патот на вирусот и дека постојат реални шанси да се вратиме во нормален живот во мај и јуни.

Принтскрин Јутјуб

Вакцинацијата во Ниш се спроведува на седум пункта, има доволно вакцини, а пристигнале уште 5.100 дози во текот на ноќта.

Принтскрин Јутјуб

„Ова е добар момент во вакцинацијата и дава надеж дека ќе застанеме на патот на вирусот“, вели д-р Јанковиќ.

Принтскрин Јутјуб

Според него, постојат реални шанси да се вратиме во нормалниот живот во мај и јуни. Ако ова продолжи во наредните денови, ќе имаме сериозно зајакнување на имунизацијата, смета Јанковиќ.

Принтскрин Јутјуб

“Здравствените работници во Ниш беа вакцинирани во првите денови од јануари, а ревакцинацијата ќе започне во понеделник. Многу сме заинтересирани за втората рунда на вакцинација, и за други вакцини, па ќе видиме”, вели Јанковиќ.

Принтскрин Јутјуб

Според него, веднаш по Новата година, имавме охрабрувачки индиции дека бројот на пациенти започна да опаѓа, но тој тренд, за жал, не продолжи.

Принтскрин Јутјуб

„Сè уште имаме голем број на пациенти на лекување и дури 44 на одделенија за интензивна нега. Имаме тренд на опаѓање, но не во оној степен што го имавме во август и септември, кога многу бргу имавме намалување на бројот на пациенти.

Принтскрин Јутјуб

Се надевав дека тоа ќе оди побрзо, но капацитетите сè уште се зафатени, затоа е неопходна претпазливост и задолжително почитување на мерките “.

Принтскрин Јутјуб

Д-р Јанковиќ вели дека е потребно да се носат маски и да се држи дистанца, и дека обемното вакцинирање е од клучно значење, така што на почетокот на летото можеме да разговараме за други теми и да ја оставиме темата ковид настрана.

Принтскрин Јутјуб

“Секое релаксирање на мерките значи зголемување на бројот на заразени, хоспитализирани и за жал почи-нати.

Во следните недели, не очекувам значителен пад на бројот на заразени и какво било олабавување на мерките воопшто не треба да биде тема”, рече заменик генералниот директор на КЦ Ниш, проф. Д-р Радмило Јанковиќ.