Home Живот Тие се најсиромашни меѓу сиромашните, не е ни чудо што немаа вирус,...

Тие се најсиромашни меѓу сиромашните, не е ни чудо што немаа вирус, ниту беа болни

Многумина со нетрпение ги очекуваат потоплото време и повисоките температури, а оние што ги поминуваат овие студени зимски денови на улица и го чувствуваат секој мраз и минусни температури на своја кожа, дефинитивно, најмногу.

Принтскрин Видео

За да се згреат барем малку, да пијат топол чај и да јадат сендвич, тие доаѓаат во прифатилиште, кое поради моменталната епидемиолошка состојба, работи под ограничени услови и не може да им обезбеди повеќечасовно засолниште како порано.

Принтскрин Видео

Сепак, дури и тој час им значи неизмерно многу, па му се радуваа и се благодарни што го добивааат.

Принтскрин Видео

На 58-годишна возраст, Тибор Шизмар случајно заврши на улица. И додека тој се бори за основни работи како што се документи, единственото место каде што може да јаде, пие и да се загрее малку е овој прифатен центар.

Принтскрин Видео

Според зборовите од прифатниот центар, низ овој центар поминуваат до 35 лица од најзагрозените.

Принтскрин Видео

Времето на задржување е ограничено на еден час, поради епидемиолошки мерки, а бидејќи се очекува постуден бран, на луѓето ќе им биде уште потешко.

Принтскрин Видео

-Тие се најсиромашни меѓу сиромашните, не е ни чудо што немаа корона, ниту беа болни, затоа што се социјално дистанцирани во вистинска смисла на зборот – вели Анѓелка Вујаниќ, социјален работник.

Принтскрин Видео

Бездомниците се наоѓаат во особено тешка позиција поради голем број предрасуди што за нив ги има јавноста.

Принтскрин Видео

-Овде се среќаваме со луѓе кои се жр тви на транзиција, кои останаа без работа, припаѓаат на групи што тешко можат да се вработат. Само некои успеваат да добијат пензија.

Принтскрин Видео

Нашите корисници често имаат некои нарушувања во прилагодувањето, а понекогаш се работи за луѓе кои имаат и некои психијатриски проблеми.

Принтскрин Видео

Околу 10 проценти од нашите корисници се пораснати во системот на социјална заштита, во згрижувачки семејства, домови…

Принтскрин Видео

Тоа се деца кои немаа никој и ништо и го напуштија системот за социјална заштита без никаква поддршка од семејството и општеството – вели Анѓелка Вујаниќ, социјален работник за Курир.рс

Принтскрин Видео