Home Живот Железничарот Саша покрај шините отвори необична работилница – го бидува човекот

Железничарот Саша покрај шините отвори необична работилница – го бидува човекот

Во близина на Кикинда има железничка станица во Банатско Велико Село, а во рамките на неа има работилница во која старите, истрошени и неупотребливи уреди и предмети добиваат нов сјај и намена, благодарение на еден железничар.

Принтскрин Јутјуб

Железничката станица во Банатско Велико Село е позната како „боктерница“, а педесет и четиригодишниот Саша Чолак, шефот на станицата низ која поминуваат во просек по три возови дневно, дежура таму со децении, пренесува „РТС“.

Принтскрин Јутјуб

Саша има многу време на располагање во текот на зимата, а негово необично хоби е поправка на стара машина, метални уреди и предмети.

Принтскрин Јутјуб

Сè започнало уште во 1987 година кога тој претвори парче шина во необична наковална.

Принтскрин Јутјуб

Сите имаме ген во нас што сака да има нешто што другите го немаат, или нешто што не работи, да успее да го поправи и да го врати во функција.

Принтскрин Јутјуб

Тоа е нешто што ме привлече. Отсекогаш го сакав, но во последно време, повеќе се свртував кон сето ова. Едноставно, работам затоа што уживам – рече Чолак.

Принтскрин Јутјуб

Целта е да се врати секој стар предмет во првобитната состојба, како и да може да има вредност и да се употребува.

Принтскрин Јутјуб

Досега на десетици различни уреди повторно го покренал механизмот.

Принтскрин Јутјуб

-Не ми е целта да направам нешто што на крајот ќе „собира прашина“ и ќе стои без врска, неупотребливо. Едноставно сакам кога нешто ќе се поправи да биде функционално и да се користи – објасни раководителот на станицата.

Принтскрин Јутјуб

Неговите сограѓани му помагаат да најде стари работи, но покажуваат интерес и за тоа што го поправа.

Принтскрин Јутјуб

„Верувајте ми на мојот збор, пред малку неколку луѓе ме побараа за ваги. Тие имаат слични ваги како мојата, не знам колку години се стари, видов на фотографиите дека се во релативно лоша состојба, но може да се поправат – додаде Чолак.

Принтскрин Јутјуб

Во необична работилница, старите фрлени предмети се подмладуваат. На паузите помеѓу поминувањето на возовите, кои одат кон соседна Романија, Саша наоѓа време за своето друго хоби – пчели, кои ги одгледува во повеќе од 200 кошници.

Принтскрин Јутјуб