Home Вести Дијаспора Ленче од струмичко Смоларе: Јас ги натерав моите деца да извадат БГ...

Ленче од струмичко Смоларе: Јас ги натерав моите деца да извадат БГ пасоши – сега се во Германија, фала му на Бога

Празни улици и сокаци. Ваква е сликата во подбеласичките села во Струмичко. Бугарските пасоши ги испразнија овие села кои пред триесетина години беа полни и раздвижени.

Принтскин Јутјуб

Во овие села останаа само повозрасните. Ленче Костадинова од Смоларе вели дека живее сама оти нејзините два сина со бугарски пасош заминале за Германија.

Принтскин Јутјуб

„Со бугарски пасоши заминаа и си имаат добра работа и фала му на Бога и снаите имат добра заработувачка. Јас ги натерав моите деца да извадат бугарски пасош.

Принтскин Јутјуб

Беа уште малолетни, имаа 17 ипол години кога добија, јас со мојот маж потпишавме.

Принтскин Јутјуб

„Тоа го направив зошто на мене ми беше скинато од земјоделието, ако јас се мачам, тогаш зошто и ти, зошто да не си бидат свои на своето.

Принтскин Јутјуб

Не е поразлична сликата ниту во соседното Мокрино. Во селската продавница на прсти се бројат купувачите. Промет има само кога се делат пензиите.

Принтскин Јутјуб

Коста Димитриев вели дека во селото нема млади, сите се надвор од државата. Смоларе и Мокрино се дел од општина Ново Село.

Принтскин Јутјуб

„Ниту еден не остана, сите се кој по Германија, кој ваму, кој онаму, заминаа на печалба. Тука останаа старите лица, такви како мене. Млади нема, се затвора школото.

Принтскин Јутјуб

Бугарски пасош се зема поради егизстенција, тука нема од што да се живее.

Принтскин Јутјуб

Според Државниот завод за статистика секоја година од оваа општина се иселуваат по околу 80 лица во западноевропските земји. Подрачните училишта од година во година се празнат, бидејќи станаа села без млади.

Принтскин Јутјуб

Во основното училиште Видео Подгорец во Мокрино каде некогаш имало детски весел џагор, денес од прво до пето оделение учат само пет дечиња. Во второ и трето оделение.

Принтскин Јутјуб

Според последниот попис во Мокрино имало 800 луѓе, но според мештаните сега има едвај 200 жители.

Принтскин Јутјуб

Според последниот Попис од 2002. општина Ново Село има околу 12 илјади жители, но реално во ова општина и сите подбеласички села бројката е речиси преполовена.

Принтскин Јутјуб

Целата сторија со видео прилог последете ја на Телевизија 24.

Принтскин Јутјуб