Home Вести Дијаспора Многумина се враќаат во родните краишта од Германија и Швајцарија – причина...

Многумина се враќаат во родните краишта од Германија и Швајцарија – причина се трошоците и дружбата

Европски пензии, српски живот. Процентот на Срби кои живеат во странство и планираат да се вратат не е мал, но само по пензионирањето.

Во неформален разговор со пензионер кој сакаше да остане анонимен, а кого случајно го сретна екипата на Србија24, на едно патувања низ Србија, го праша зошто решил да се врати во татковината.

Целиот работен век го поминал во Германија, но по пензионирањето решил да се врати во родното село со сопругата.

„Цел живот велев дека кога ќе остарам сакам да бидам со мојот народ. И тоа е она што го направив. Јас и сопругата се вративме пред пет години од Германија, каде живеевме скоро половина век “, одговори тој.

Додаде и дека и покрај тоа што најдобрите години од животот ги поминал во Германија, тој никогаш не ги запознал соседите, додека во селото каде што е роден, во Србија, ги познава сите жители.

„Ние сме многу различни од Германците. Имав сè што ми требаше, но немаше луѓе таму за мене. Немав пријатели што ги имам тука “, рече тој.

Патем, тој не е единствениот што реши да се врати во Србија. Многумина како него одат во потрага по подобар живот во странство, а потоа, кога ќе се пензионираат, ќе се вратат дома од странство.

Сепак, бројката на луѓе како него е мала. Повеќето од оние што заминуваат го прават тоа засекогаш и не планираат да се вратат.

Според субјективната проценка на квалитетот на животот, повеќето од оние што заминале живеат многу подобро отколку во Србија, иако многумина велат дека во земјите каде што се преселиле, животот е сосема поинаков отколку во нивната земја.

Сепак, кога станува збор за стандардот, разликата во бројките е огромна, и тоа е исто така најголемата причина зошто нашиот народ заминува и никогаш не сака да се врати во Србија.

Просечната плата во Германија е 2.600, додека во Србија е околу 400 евра. Истото важи и за просечната пензија, односно пензионерите во Германија имаат околу 1.200 евра, а кај нас просечната пензија е едвај повеќе од 200 евра. Сепак, оние со странска пензија можат да живеат многу подобро во Србија.

„Нема подобро место на светот за мене. Во Србија, со мојата германска пензија, се чувствувам како во рајот. Таму, за време на работата, ситуацијата е некако поднослива. Но, кога ќе се пензионирате, вие само седите дома.

Нема со кого да разговараме. Плус тука е многу поевтино. Имаме и селска куќа, така што ме одржува мене и сопругата во форма. Нашите деца се веќе возрасни и редовно не посетуваат со своите внуци. Кога сакаме да ги видиме, патуваме и ние.

Сега барем може да стигнете таму брзо, а авионските билети се ефтини. Но, кога сме дома, во моето родно село, се чувствуваме најдобро “, рече тој.

Кога беше прашан што би им препорачал на оние кои сакаат да заминат во странство за подобар живот, тој рече.

„Да имав добра работа тука, никогаш немаше да ја напуштам Србија. Ние Балканците сме посебен народ и за мене нема подобро место во светот од целиот Балкан.

Па сега, кога би го имал овој ум, дефинитивно би се обидел да започнам сопствен бизнис и да останам тука. Ниту едно место во светот не е како таму каде што сте родени. Вие сте создадени од тоа парче земја и тоа останува со вас и во вас засекогаш “.

Како што се наведува, вакви примери има се почесто, не само од Германија, туку и други европски држави, пред се Швајцарија.